FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Bengal

Bengalkatten kan betragtes som en af de mest unikke katteracer i hele verden. På grund af den smukke pelse, som bærer mange ligheder med de store eksotiske kattedyr, er Bengal katte blandt de mest populære på verdensplan. Men før du styrter ud og anskaffer dig en Bengal, er det vigtigt, at du tænker dig godt om. En Bengal er nemlig ikke en hvilken som helst kat. Selv om der her er tale om en felis domesticus, altså en huskat (og ikke en leopard, en jaguar, en gepard eller en tiger i ministørrelse), har du her at gøre med en ganske særlig størrelse. I det følgende kan du læse mere om Bengal racen, dens historie og oprindelse, dens særlige kendetegn, og hvad du bør holde dig for øje når det gælder denne særlige kat.

Læs mere
Bengal

Karaktertræk for en Bengal

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Bengal – hvad er nu det for en størrelse?

Mange, der har set en Bengal, tror at der her er tale om en miniature udgave af en leopard. Det kan man også hurtigt forledes til at tro. Kattens flotte pels med karakteristiske markeringer vækker mindelser om jungle- og savannedyr. Og den elegante og opsigtsvækkende Bengal er ganske rigtigt et resultat af krydsning mellem den asiatiske leopardkat med almindelig huskat.

 

Det er der kommet utroligt flotte, stærke og energiske katte ud af. Med en skinnende, tæt pels, som viser flotte aftegninger med rosetter ikke ulig leopardens, drager Bengal katten blikke til sig hvor end den går. Så det er ikke så sært, at denne race er strøget til tops på hitlisterne hvad angår populære katte!

 

Bengal racens historie

Den oprindelige Bengal er det, man kalder en hybrid katterace. I begyndelsen af 1900-tallet krydsede opdrættere tamkat (fortrinsvis Egyptisk Mau) med asiatiske leopardkat – en lille, vild art hjemmehørende i Sydøstasien – og så var en ny race kommet til verden. Den asiatiske leopardkat, også kendt som Felis bengalensis, er kendt for at have en slank bygning og vildt udseende. Og dette har den smukke Bengal i dén grad arvet.

 

Denne krydsavl begyndte for mere end 120 år siden, men den egentlige bengalske race blev først etableret i 1970'erne. Her begyndte Jean Sugden Mill at krydse de asiatiske leopardkattehybrider med huskatteracer, med det formål at producere en race med den asiatiske leopardkats eksotiske udseende og huskattens personlighed.

 

I dag opdrættes Bengal killinger fra andre Bengaler. Racen er nu mange generationer på afstand af deres eksotiske forfædre. Bengal katten er en af de dyreste racer, og koster hurtigt op imod ti tusind kroner stykket.

 

Ydre kendetegn og racekarakteristik

Bengal katten er en kat af middelstor størrelse, og vejer op til 5 – 6 kilo. Kroppen er lang, slank og særdeles muskuløs, med mellemlange ben som er lidt længere bagtil, hvilket giver katte af Bengal racen et let skråtstillet udtryk. Halen er middellang og forholdsvis kraftig, og med en afrundet spids i enden. Bengal kattens hoved er karakteriseret ved en modificeret kile facon med afrundede konturer. Hovedet kan godt fremstå en kende småt i forhold til kattens krop. Du vil ikke være i tvivl hvis du ser en Bengal, da dens hoved vil være markant anderledes en en almindelig tamkats ditto.

 

Ørerne er små til mellemstore og relativt korte, med en bred base og en afrundet top. Øjnene er ovale, næsten runde, og ansat med god afstand. Den typiske Bengal vil udvise en flot dybde i øjets farve uanset nuancen. Hagen er stærk og markeret, lige som næsepartiet er fyldigt og bredt med høje kindben og flotte, fremtrædende knurhår. Selve næsen er bred, med en lige næseryg som strækker sig ind over øjnene.

 

Pelsen er, som tidligere nævnt, kort til medium og helt tætliggende. Det er kendetegnende for Bengal racen, at pelsen er ganske silkeblød at røre ved. Og så er der selvfølgelig pletterne. En ægte Bengal er forsynet med rosetter ikke ulig en leopards. Disse kan være poteaftryksformede, eller formet som halve eller hele donuts. Det er vigtigt med en ekstrem kontrast mellem markering og grundfarve, så mønsteret bliver helt tydeligt med skarpe afgrænsninger.

 

En variation over Bengal temaet er en særlig marmorering. Katte med dette mønster kaldes Marbled Bengals, og er endnu ikke videre udbredte i Europa. Denne type Bengal vækker mindelser om den beslægtede træleopard. Den marmorerede Bengal er mindst lige så betagende som den originale af slagsen, og vil helt sikkert vinde frem i kattekredse.

 

Sindelag og personlighed

Selv om en Bengal teknisk set er en almindelig huskat, hører den til de mere aktive og krævende af slagsen. En Bengal er opsøgende, nysgerrig, legesyg og alt i alt et morsomt bekendtskab – i hvert fald hvis man har tiden og overskuddet til at imødekomme kattens behov for aktivering. Da en Bengal er så aktiv, vil katten have et større behov for revir end almindelige huskatte. Det er synd at holde en Bengal i en lille lejlighed, men du bør heller ikke lade katten rende frit omkring.

 

Du bør udstyre din have med en indhegning, et voliere eller en løbegår, så katten har så meget plads som det kan lade sig gøre. På den måde er du garanteret tryghed og sikkerhed for din Bengal, samtidig med at katten får det albuerum den har behov for.

 

Sygdom og sundhed

Bengal katte er generelt sunde og raske. Der er dog et par genetiske tilstande og fremherskende sundhedsproblemer hos denne race, der er værd at bide mærke i.

 

1. Distal neuropati er en lidelse i nervesystemet, der kan forårsage svaghed, og som er særligt prævalent hos katte af Bengal racen

2. ”Fladbrystet killing” syndrom: Dette er en deformitet, der spænder fra mild til svær. Hvis katten overlever til voksenalderen, viser de normalt ingen tegn på tilstanden

3. Hoftedysplasi: Mange katte og hunde døjer med denne lidelse, som kan forårsage halthed

4. Hypertrofisk kardiomyopati som er en form for hjertesygdom

5. Patellar Luxation eller løse knæskaller. Denne tilstand er smertefuld og kan være invaliderende. I svære tilfælde kan tilstanden behandles med kirurgi

6. Progressiv retinal atrofi: En degenerativ øjensygdom

 

Du bør altid rådføre dig med din dyrlæge så snart du får din killing hjem. Han eller hun vil kunne hjælpe med at finde ud af, om der skulle være tegn på sygdomme hos katten, og vil kune hjælpe med forebyggende tiltag – for eksempel i form af kosttilskud eller dyrlæge behandling.

 

Foder, pasning og pleje

Den flotte, korte pels kræver stort set ingen pleje. Men du bør børste din kat et par gange om ugen i fælde perioderne – i hvert fald hvis du ikke gider skulle støvsuge hver anden dag. Og din Bengal vil elske at blive nusset om. Selv om Bengal katte er meget aktive, kan det være nødvendigt at klippe dens negle med jævne mellemrum. Få dyrlægen til at vise dig hvorledes du selv klipper negle på katten, så du ikke klipper for meget af og dermed risikerer at ramme nerven.

 

Når det kommer til foder, er det en god idé at vælge kattemad med et højt indhold af protein. Det konventionelle kattefoder har et alt for højt indhold af kulhydrater, hvilket ikke matcher kattens behov.

 

Er en Bengal kat noget for mig?

Som det fremgår, er der her tale om en aktiv og selskabelig kat med et stort behov for fysisk udfoldelse. Derfor bør du tænke dig godt om inden du vælger en kat af denne race. Hvis du kan imødekomme kattens behov for at lege, udforske verden og gå på opdagelse, kan du trygt anskaffe dig en Bengal. Det kan som nævnt ikke anbefales at lade en Bengal bo i en lille lejlighed uden adgang til udendørs livet.

 

Det at have kat er en stor forpligtelse – og ud over de op imod ti tusind kroner, du skal regne med at spendere i forbindelse med køb af Bengal fra opdrætter, skal du sørge for at få katten vaccineret og forsikret, lige som det er vigtigt at passe de årlige dyrlægebesøg hele kattens tilværelse igennem.
Du finder racen til salg på portalen her: Bengal til salg