FB
Værd og vide når man skal have hunden med i bilen

Hvad skal man vide, når man skal have sin hund med i bilen?

Når man har en hund, så er det jo oplagt at tage den med i sin bil, hvis man skal nogle steder hen. Det kan være man holder af at tage på udflugter, og måske endda på bilferie, hvor man ønsker at hunden skal med. Hvis du skal køre til udlandet med din hund i bilen, så skal du være yderst opmærksom på, at der kan være andre regler for transport af hunden, end hvad der gør sig gældende i Danmark, og det kan være vigtigt at læse op på dette.

 

I Sverige skal kæledyr - altså hund, være sikret under kørslen. Dette kan gøres ved at anvende et transportbur eller en speciel sikkerhedssele, som er lavet til formålet. Der er ydermere også en række krav til burets størrelse, som skal opfyldes, hvis man ønsker at transportere sin hund i bilen. Hvis disse krav ikke opfyldes, kan det altså medføre en bøde, hvis buret er for lille i forhold til hundens størrelse, og hvilke krav Sverige har. Du skal være opmærksom på, at reglerne gælder også, hvis man blot er på gennemrejse til Bornholm, og ikke tager ophold i Sverige.

Men hvad siger loven egentlig i Danmark?

I Danmark er det ikke et egentligt krav, som lyder på, at hunde og andre kæledyr skal være fastspændte under kørslen i bil. Hunde - og andre dyr, betragtes som gods, når de er med i bilen. Reglerne siger følgende: Personer eller gods må ikke være anbragt på en på sådan måde, så føreren ikke har fuldt udsyn og tilstrækkelig mulighed for at manøvrere køretøjet. Det betyder altså, at du kan få en bøde, hvis du kører bil med en hund på skødet, og den forhindrer dig i at køre bilen sikkert, og ikke kan afværge en ulykke.

 

I Tyskland betragtes dyr ligeså også som transport af gods, og de skal derfor sikres forsvarligt under kørslen. Overholder du ikke dette, kan det udløse en bøde, så reglerne ligner altså rigtig meget de danske regler.

 

Hvis du er i tvivl om reglerne for hunde i biler, så er det slet ikke så mærkeligt. Faktisk findes der ikke nogen regler for om din hund skal være i bur, have sele på eller ingen af delene, selvom at ovenstående indikerer at der er en regel, selvom det reelt set ikke er det. En god huskeregel er altså: hunde og andre dyr betegnes som gods, når de bliver fragtet i bilen, og derfor skal de håndteres derefter, hvis man ønsker at medbringe sin hund under kørslen.

 

Der er én regel man skal overholde under kørslen, og det er at hunden ikke må være til gene for udsynet for føreren af bilen. Du må altså ikke have en Grand Danois eller Broholmer siddende på skødet, liggende i bagruden eller siddende på passagersædet og dække udsynet. Man må naturligvis heller ikke have en hund liggende nede ved pedalerne så det er til fare for færdslen, og kan forhindre dig i at bremse. Bortset fra ovenstående, så står det dig generelt set frit for, hvordan du transporterer din hund, så længe du gør det forsvarligt.

 

Et godt råd er dog, at det kan være en glimrende idé at fastgøre din hund under transport, for at forhindre ulykker. Hvis uheldet er ude kan en hund, som ikke er spændt forsvarligt fast have alvorlige konsekvenser for sig selv og bilens øvrige passagerer. Hvis der skulle ske et sammenstød, vil hunden blive slynget rundt i kabinen af bilen og kunne gøre store skader på sig selv og alle andre passagerer i bilen. Selvom der ikke er helt klare regler på området vil man dog altid anbefale, at spænde hunden fast under kørsel, enten i et bur eller i en hundesele. Det er altså det mest forsvarlige at gøre - både for dig, men også for din hund ikke mindst.



Opsummere ovenstående

For at opsummere ovenstående, og gøre klart hvilke muligheder du har, og så du kan skabe et bedre overblik for dig selv, har vi lavet tre gode punkter, som du altid kan gå ud fra, hvis du skulle blive i tvivl omkring, hvordan du skal transportere din hund.

 

Hvis du vil være på den helt sikre side i forhold til dig selv og din hund, så gør gerne brug af et hundebur. Et hundebur er den mest sikre løsning for dig og din hund, når I er ude og køre. Hundeburet skal skrues solidt fast i bunden af bagagerummet. Det må under ingen omstændigheder ikke stå løst, for så vil hele buret kastes rundt i bilen ved en ulykke, og det kan være meget farligt, og gøre stor skade. Et hundebur kræver en bil af en vis størrelse - især hvis det er en stor hund. En mindre hund kan måske klare sig med en solid transportkasse, som er fastgjort forsvarligt, men et hundebur som er skruet fast er altid at foretrække.

Hvis du ikke har mulighed for at have din hund i et hundebur, kan et andet alternativ være at spænde hunden fast med en særlig hundesikkerhedssele, som er lavet til formålet. Selerne findes i forskellige størrelser, og du skal selvfølgelig finde en sele, som passer lige netop din hund. Selen spændes omkring hundens krop og klikkes fast i spændet. Det er bedst at hunden placeres på bagsædet for at undgå, at den bliver ramt af frontairbaggen på passagersædet foran, da det kan være ret så voldsomt. Hvis du har en bil, som er egnet til det, kan du sætte et hundegitter op mellem kabinen og bagagerummet. Ved denne løsning er det dog kun passagerer i bilen og ikke hunden selv, der er sikret ved en kollision, og dette kan kun lade sig gøre, hvis man har en stationcar.

Udgivet: 03.02.2021