FB
Guide til opstart af akvarium

Guide til opstart af akvarium

Går du i tanker om at udstyre din stue med et stort akvarium fyldt med flotte og farvestrålende fisk i alle størrelser og udformninger? Så bør du først og fremmest sætte dig grundigt ind i hvad det vil sige at have akvarium.

 

Et akvarium er nemlig andet og mere end blot et møbel som du kan have stående, og eventuelt skifte ud efter ønske eller behov. Når du er akvarie ejer påhviler der dig et ansvar, lige som hvis du skulle anskaffe dig et hvilket som helst andet kæledyr. Selv om akvariefisk ikke skal luftes eller aktiveres kræver de stadig en del pleje. Du skal sørge for at fiskene bliver fodret til tiden og i de rette mængder. Du skal holde øje med om fiskene trives og har det godt. Og du skal med jævne mellemrum rense dit akvarium og skifte vandet.

 

Hvilket akvarium skal jeg vælge?

Hvis du er 100% klar til at påtage dig det ansvar og udføre det arbejde som et akvarium kræver skal du nu ud og vælge akvarium. Her er det en god idé først at gøre dig klart hvilke fisk du ønsker at holde. Samtidig bør du overveje hvor meget plads du ønsker at akvariet skal optage i din stue. Og sluttelig kan du tænke over hvilken udformning dit nye akvarium skal have.

 

Det bedste begynder-akvarium

Som nybegynder inden for akvarier er det smart at vælge fisk som er nemme at passe. Det er oplagt at vælge fisk af typen selskabsfisk som er forholdsvis små og vældig fredsommelige. Selskabsfisk er gennemgående sociale og kan sagtens trives sammen, også flere forskellige typer i samme akvarium. Til selskabsfiskene hører blandt andre Neon fisk, Guppy, Pristella, Boesemans Regnbuefisk, Gurami, Pragtsmerling, Sværddrager, Leopard fisk, Indisk Glasmalle, Slørhale, Zebrafisk, Platy, Skalar og mange andre fine og farverige fisk.

 

Der er altså nok at vælge imellem for nybegynderen som gerne vil sætte liv i akvariet. Og du kan med stor fordel lægge ud med et af de mindre akvarier, for eksempel et akvarium på omtrent 60 liter. Dette er en overkommelig størrelse for de fleste. Og det er ikke svært at komme af med et brugt akvarium, skulle du senere hen få lyst til at opgradere.

 

Find det rette udstyr til dit akvarium

De fleste begynder-akvarier leveres inklusive alt udstyr. I din nærmeste dyrehandler eller akvariebutik kan du altid få de bedste råd angående valg af akvarium. Til et akvarium hører altid pumpe, filter og varmelegeme – og du bør i tilgift sørge for at anskaffe de rette midler til rengøring af akvariet samt regulering af vandværdierne. Du kan med stor fordel købe et begyndersæt som dit første akvarium. Et sådant sæt indeholder alt hvad du skal bruge i forbindelse med opstart af akvarium, inklusive rensemidler, vandplejemidler og det rette foder til dine nye fisk. Og så følger der altid en udførlig vejledning angående rensning af akvariet med.

 

Hvilke planter skal jeg vælge til mit akvarium?

Det er vigtigt at have gode akvarieplanter, dels for at regulere ilt niveauet i vandet og dels for at give fiskene den bedst mulige trivsel. Fisk foretrækker at have mulighed for at gemme sig i planterne så de ikke konstant er udsatte. Og derfor bør du finde gode planter til akvariet.

 

Samtidig er planterne en vigtig del af akvariets dekorative værdi. Dit akvarium får liv og atmosfære med de rette planter. Du kan derfor med fordel udforske de forskellige muligheder for beplantning af akvariet. I det følgende kan du læse mere om de forskellige plantetyper som er velegnet til ferskvandsakvarium:

 

1. Cabomba Aquatica
Cabomba Aquatica er en smuk bundplante som med sine finløvede plade duver elegant selv i forholdsvis stillestående vand. Stænglen bliver op til 80 centimeter høj, men tilpasser sig vandstanden i dit akvarium.

 

Med Cabomba Aquatica har du en flot og nem akvarieplante som ikke kræver så megen lys som andre Cabomba arter. Du bør dog stadig sørge for at have dit akvarium belyst det meste af døgnet hvis din Cabomba Aquatica skal trives.

 

2. Limnophila Sessiliflora

Et mindre lyskrævende alternativ til Cabomba er Limnophila Sessiliflora, tidligere kendt som Ambulia.

 

Limnophila Sessiliflora er en hurtigt voksende akvarieplanter og derfor en god begynderplante, idet den med sin hurtige vækst hjælper opstarten af akvariet på vej. Den smukke plante gør sig bedst hvis den plantes i grupper på akvariets bund.

 

3. Egeria Densa

Egeria Densa – også kendt som vandpest – er en anden hurtigt voksende plante som egner sig fint til opstart af akvarium.

 

Egeria Densa optager mange næringsstoffer fra vandet og bidrager hermed til at forbedre vandmiljøet og begrænse udbredelse af alge vækst i dit akvarium.

 

Det er smart at tilføje bundlags gødning til dit akvarium hvis du vil være sikker på at planterne trives ordentligt, og selvfølgelig sørge for den rette belysning da planter er afhængige af lys for at vokse.

 



Klargøring af dit nye akvarium

Når du har købt et akvarium skal du regne med at bruge noget tid på at gøre det klar til fisk inden du fylder disse i. Et akvarium som er fyldt med helt nyt vand, nyt grus og nyt filter vil slet ikke have de bakterier som skal til for at skabe et vandmiljø fiskene kan trives i.

 

Du bør som noget af det første sørge for at få opdyrket en god bakterie kultur i dit akvarium. Hos akvariebutikken kan du købe en kunstig bakterie starter. Har du tidligere ejet et akvarium kan du faktisk nøjes med at vride svampen fra dettes filter ned i dit nye akvarium. Men som nybegynder får du brug for et bakterie startersæt.

 

Dernæst skal planterne sættes i. Og når vandets temperatur, ilt balance og bakteriesammensætning er optimal kan du befolke det med fisk. Lige i begyndelsen skal du holde godt øje med vandværdierne. Det kan være nødvendigt at skifte vand hyppigt for at opnå den rette balance. Du bør regne med omtrent to til tre ugentlige vandskift af omkring 10% af vandet per gang.

 

Du skal bruge koldt vand, og ikke lunkent vand fra hanen i forbindelse med vandskift. Dette for at sikre at der ikke kommer nye potentielt skadelige bakterier i vandet. Temperaturen i akvariet bør holdes stabilt på cirka 15 grader. Uanset hvilken type og størrelse akvarium du vælger, og hvilke fisk du fylder i det, bør du følge dyrehandlerens anvisninger for pleje og opsyn af akvariet og dettes befolkning nøje. God fornøjelse med dit nye akvarium!

 

Udgivet: 24.11.2021